dimarts, 9 de desembre del 2008

UNA ALTRA RONDALLA

EL SASTRE I EL SABATER

En un poblet de la comarca de la Ribera vivia un sastre que devia molts diners a tots els veïns del poble, i com guanyava molt repoquet, no podia pagar els deutes.

_Quina cosa podria fer? es preguntava una i altra volta.

A la fi va trobar una solució: es faria el mort i així li ho perdonarien tot. I envià la dona a plorar al carrer:

_Ai, ai, el meu home! Pobret meu! Ai, el meu marit! Ai, que ja és mort! Ai, ai!!

Els veïns, en assabentar-se de la notícia, volien consolar a la dona i li deien:

_Toca! Allò que el teu home ens devia, li ho perdonem.

Però no pensava així el sabater, que, de totes a totes, volia cobrar-se el quinzet que el sastre li devia.

Per la nit dugueren el mort a l´església per tal d´esperar l´hora del soterrar. El sastre anava dins de la caixa tot rient-se de l´èxit de la seua trampa i pensant quina cara posarien tots quan a l´hora d´enterrar-lo el veieren eixir de la caixa.

I allà a l´església, solitari, quedà el difunt. Però el sabater, anant a la seua, entrà poc després a l´església, s´acostà al mort, alçà la tapa de la caixa i digué:

_Torna´m el quinzet, sastre del dimoni!

En això estaven, quan es va sentir un soroll i el sabater se´n va amagar dins d´un confessionari. Aleshores entraren uns lladres que començaren a repartir-se quant havien furtat en els pobles del voltant, i en feren set muntonets. Però els lladres eren sis. Qui es quedava, doncs, el sèptim muntonet?

_Qui li pegue bufetà al mort se l´emportarà.

Tots callaren, una miqueta impressionats. Per fi, el més menudet, més atrevit, digué:

- Jo li´n pegue una, i si em doneu més diners, li´n pegue més.

I ja s´acostava el lladre al sastre quan aquest, que ho havia sentit tot, alçant-se de la caixa i amb una veu cavernosa, digué:

_Ajudeu-me, difunts!

I el sabater, en sentir-ho, amb veu més fosca encara, cridà:

_Allí anem tots junts!!

Quina tremolor de cames sentiren els lladres! Amb una por que no podien més, cames fugiu-me, eixiren de l´església com un llamp, mentre el sastre i el sabater es repartien els dinerets. Ja se n´anaven, quan el sabater es recordà de l´assumpte que l´havia portat allí, i tornà a demanar-li el quinzet al sastre.

Però el capità dels lladres no semblava que es conformava amb el que havia passat i, sobretot, no volia perdre els seus diners; i tornà a l´església. Però ja en la porta, va sentir:

_Vinga, dona´m el quinzet.

I en sentir això començà a córrer més de pressa que abans i dient aterroritzat als seus companys:

_Correu, correu, que han vingut tants difunts que han tocat a quinzet!!

4 comentaris:

rocio ha dit...

Aquesta no la coneixia¡¡

Eva ha dit...

Aquesta tambe m´agradat molt!!!

Anònim ha dit...

Bonisssiiiimaaaaaa! al meu gust esta rondalla es bonísimaaa. Ma sorpres a muntó i ma fet riure a manta. Bonisimaaaa no em canse de diro. La imaginasió popular no coneix ningún límit. De categoría.

Anònim ha dit...

no cal que feu que son bonissimes les rondalles,a vore si entre tots podem fer-ne un bon muntó per a contar-les als menuts i que no es perden

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics Els bloggers de la Falla Xuquer, no es fa responsable dels comentaris que puguen fer els usuaris en els articles. Es reserva el dret d'eliminar els mateixos en el cas d'atemptar contra la integritat ètica o moral de persones i/o estaments. Tots els logos i marques són propietat dels seus respectius propietaris. Els comentaris i/o noticies són propietat de qui els posteja.