dijous, 9 d’octubre del 2008

9 D´ OCTUBRE : " LA MOCADORÀ "

La Mocadorà del 9 d’octubre, diada de Sant Donís, és un costum originari de la ciutat de València que consisteix en regalar a la persona estimada un mocador ple de dolços de massapà amb la forma d'elements propis de la pirotècnia i de les fruites i hortalisses valencianes.


Al llarg de la història moltes comunitats, inclús pertanyents en àmbits culturals diferents i distants, han decidit dedicar una festa en honor als enamorats o, més genèricament, a l’amor.

Aquest dia tots els que senten que estan enamorats ho demostren de forma extraordinària mitjançant la realització de determinades ofrenes i regals (flors, dolços, llibres...) a la persona estimada.

A la majoria de països de l’òrbita anglosaxona, el dia dels enamorats se celebra el 14 de febrer, diada de Sant Valentí.

A la Xina, en canvi, el dia de l’amor es festeja tradicionalment el setè dia del setè mes del seu calendari lunar i s’anomena Qi Xi o festa del doble set.

Al Principat de Catalunya, el dia dels enamorats és el 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi i com a evolució de l’antiga Fira dels Enamorats que se celebrava a Barcelona.

Al País Valencià, en canvi, el dia dels enamorats és el 9 d’octubre, diada de Sant Donís o Dionís, coincidint amb les celebracions històriques de record a la data de fundació del Regne de València per part del rei Jaume I.

Origen de la festivitat La llegenda explica que quan el rei En Jaume va entrar a València el 9 d’octubre de 1238 després d’una estratègia de reconquesta que havia durat molts anys, els habitants de la ciutat van oferir a la seva esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena i senyal d’apreci, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica embolicat dins de mocadors de seda.

El Nou d'Octubre, que coincidia amb la diada de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de 1331 com a data de fundació del Regne de València i des d’aleshores s’ha anat celebrant sense interrupció.


Des dels segles XV al XVIII, les festes de l’entrada del rei a la ciutat foren molt populars i consistien en el llançament d’uns coets especials, anomenats “piulets i tronadors”, des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana.
Amb l’arribada de Felip V, però, s’aboliren tots els furs valencians i amb ells les festes del Nou d’Octubre, així com altres costums valencians.

La història explica que, aleshores, el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers i confiters valencians, s’empescaren una manera de poder seguir celebrant la festa en honor al seu patró i al mateix temps diversificar la seva oferta. Per això, crearen la mocadorà: uns postres dolços que imitaven la forma dels piulets i tronadors i de les fruites i hortalisses.

La Mocadorà Avui, la mocadorà, també anomenada "mocaorà" o mocadorada, és un mocador de roba agafat per les quatre puntes que conté tots aquests dolços artesans.
El tronador i les piuletes estan fets a base de massapà cuit en parts iguals d’amela i sucre i rebaixat en ous.

Són unes barres farcides de rovell a les que es dóna forma en record a aquests elements de la pirotècnia i que posteriorment es couen i ensucren.
Les fruitetes són dolços fets de massapà cru de diferents colors i que tenen forma de diferents fruites i hortalisses (taronja, espàrrec, meló...). La mocadorà s’embolica primer dins un plàstic i després en un mocador de roba.

Cada 9 d’octubre, tots aquells que es consideren enamorats regalen la mocadorà a la persona estimada en senyal d’amor, imitant així el que feren els habitants de la València quan el rei Jaume I arribà a la ciutat.
En algunes famílies, també es costum regalar la mocadorà a la mainada i a la mare. La mocadorà es compra al matí del Nou d’Octubre en qualsevol pastisseria i compta amb uns 400 grams de dolços i el mocador, que es tria a part.

El preu de cada mocadorà depèn de la qualitat del mocador i de la quantitat de dolços, però per norma general costa al voltant d’uns 30 euros. La mocadorà es consumeix després de dinar, sovint acompanyat de vi dolç i mistela.
Malgrat que s’ha vinculat sempre als coets d’artifici i les fruites, la mocadorà ha estat vista també des d’un altre perspectiva.

En efecte, hi ha qui ha volgut veure en aquest costum reminiscències d’un antic culte a la fertilitat: les dues peces de massapà, la piuleta i el tronador, són una representació dels òrgans sexuals masculins i femenins, i les dolces fruitetes, el resultat de la unió carnal. La mocadorà, avui Sigui com sigui, en els darrers anys el costum de regalar aquestes dolçaines i llaminadures ha anat guanyant popularitat més enllà de la ciutat de València i sobretot en poblacions veïnes de l’àrea metropolitana.

Segons el Gremi de Forners i Pastissers de València, aquests dies es venen uns 70.00 quilos de massapà (any 2004), una quantitat que s'incrementa cada any per a l’elaboració d’aquests dolços fets de forma 100% artesana, sense que hi intervingui cap màquina.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

m'agrada moltíssim que la gent que sàpia històries de la nostra terra ens escriga i ens les conte perquè no es ve gens malament el saber que celebrem i el motiu de cada tradició, enhorabona

rocio ha dit...

Ixa Sareta que ja se mos a fet comentarista habitual¡¡¡

Anònim ha dit...

gràcies gràcies rocio un plaer poder expresar-me això si no segueu molt mals amb mi si dic alguna cosa que no m'agrada us puc asegurar que es de manera constructiva i sense ofendre a ningú, només faltaria això

rocio ha dit...

Mals¡¡¡ tu i qualsevol pot dir el que no li agrada, però de la matixa manera puc dir jo que no ens agrada el que has dit tu, si a la fi pensem tots igual es prou aburrit, la riquesa esta en la varietat d'opinio, i com sempre diguem amb respete.

Anònim ha dit...

si si i si esta clar que pensem igual rocio amb respecte i educació al fi del mon

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics Els bloggers de la Falla Xuquer, no es fa responsable dels comentaris que puguen fer els usuaris en els articles. Es reserva el dret d'eliminar els mateixos en el cas d'atemptar contra la integritat ètica o moral de persones i/o estaments. Tots els logos i marques són propietat dels seus respectius propietaris. Els comentaris i/o noticies són propietat de qui els posteja.