dimarts, 20 d’octubre del 2009

PER RAFEL.....

Ja fa molt de temps que no estava per ací,però no per això m’havia oblidat.
L’any passat va caure a les meues mans un llibret de la falla Bernat Alinyo i la veritat es que em va agradar molt,i vaig pensar en fer alguna cosa semblant amb els carrers de la nostra barriada.Quantes voltes hem passat per ells cantant i ballant, peró ens hem parat en vore el seu nom i preguntar-nos,qui son aquestos personatges ?.
Jo he pogut averiguar alguna cosa i ací vos ho pose per a qui vulga llegir-ho.



Cronista Gordiano Ribera Marqués.

Sueca 29-XII-1841 / 16-V-1912
Benefactor i historiador.




Carácter fort, vasta memoria i molt generós,son els aspectes de la personalitat d’aquest suecà.

Però la importancia de Ribera radicà.,d’una banda,en la intensa activitat que va mantindre per tal d’ajudar els sectors socials més desprotegits com eren els xiquets i els ancians.

Per l’altra caldria destacar també la seua contribució a la historiografia,en gran mesura de temàtica religiosa de Sueca i Benassal on va residir algunes temporades per prescripció facultativa.Fundà a Sueca el col.legi de la Sagrada Familia per a xiquetes al qual deixa en testament totes les propietats que tenia (1885).

Tambè promoguè la construcció de la primera casa-asil d’ancians desemparats(1888) en els terrenys que a hores d’ara ocupa la granja arrosera.Va ser autor del llibre Memoria de los hechos ocurridos en la villa de Sueca desde su fundación hasta el año 1400.

3 comentaris:

dúlia ha dit...

La veritat és que està bé saber qui foren algunes persones i què feren per a tindre un carrer amb el seu nom. I crec que Rafa ha sabut mesurar les paraules per tal que no quedara massa pesat de llegir.

rocio ha dit...

Mira nova seccio al blog, gracies Rafa.
El divendres meu preguntaren Trini i Bienve, però jo no sabia res de res. Ara si que se de bona ma que porta prou de temps preparant-los, que sa preocupat de anar a la biblioteca i documentar-se, pasejar per els carrers per fotogrfiar-los i per ultim il.lustra-los al blog.

MADUIXANA ha dit...

MOLTES GRASIES RAFA, COM SEMPRE ENS FAS GAUDIR DE UNA FAENA REALMENT PROFESIONAL, I CURIOSA, MES ENCARA PER A NO DEIXAR EN L´OLVIT ELS RECORS DEL NOSTRES AVANS PASSATS

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics Els bloggers de la Falla Xuquer, no es fa responsable dels comentaris que puguen fer els usuaris en els articles. Es reserva el dret d'eliminar els mateixos en el cas d'atemptar contra la integritat ètica o moral de persones i/o estaments. Tots els logos i marques són propietat dels seus respectius propietaris. Els comentaris i/o noticies són propietat de qui els posteja.