dijous, 22 de maig del 2008

REFLEXIO

Feia temps que volia escriure sobre el tema, i hui, per fi he trobat un “huequet” i m’he decidit. Es tracta simplement d’una idea que tots els anys em passa pel cap el dia de la Visita de Cortesia. Està clar que les falles són 3 dies i que els visquem intensament. És cert que ens cansem molt i que el dia 18 per la vesprada el passacarrer resulta especialment dur. Però, i des del meu humil punt de vista, açò no és motiu per a no vestir-se de fallers. Hi ha molta gent que fa aquesta cercavila amb el brusó i les esportives, i açò, des del meu parèixer és... com dir? “fer un lleig” a les falleres.

El trage de faller és molt més còmode i més senzill (pantalons, brusa, xaleco i faixa) que el de fallera, que té més corfes que una ceba (pololos, cancan, saies, falda i corpinyo) i a més a més s’acompanya d’un pentinat que és de tot menys còmode, sense oblidar-nos del taconet o les minyones, no se que és pitjor... Però així i tot pràcticament totes les dones que fan eixa cercavila es visten de falleres, i les que no ho fan van per dalt de la cera. Però no em malinterpreteu, no dic que no es puga eixir amb brusó (a la vista està), únicament estic donant el meu punt de vista sobre el tema.

Les xiques també estem cansades, a les xiques també ens fan mal els peus, i les xiques també aniríem més còmodes amb la brusa, però fem el sacrifici de vestir-nos per a fer el passacarrer. Jo crec que molaria molt més que tota la comissió, íntegrament, desfilara amb el trage regional, igual que es desfila quan repartim els llibrets, fem una cercavila per la barriada o fem l’Ofrena a la nostra patrona; perquè no el dia de la Visita de Cortesia? A més a més, només tenim 3-4 dies per posar-nos aquests trages, com no els anem a aprofitar?


Rojuel

35 comentaris:

Anònim ha dit...

Completament d'acord. En totes les falles hi ha fallers que, a més, es visten de fallers i fallers que no es visten. Jo, per exemple, quan era fallera de Sales no tenia trage i no em vestia, però era igualment fallera de Sales. Vull dir que, independentment de l'acte que es tracte, els fallers que es visten de fallers, s'han de vestir de fallers. Ja sé que sembla un joc de paraules però és una cosa molt lògica per a mi. Segur que hi ha gent que no pensa igual però ahí està la gràcia. Esperem noves opinions.

morales ha dit...

Jo no dic que no tingues raó, però des del meu punt de vista he de dir-vos que jo porte dos anys eixint de faller este dia però abanç era un dels que anava amb el pantaló de faller i el brussó perque, supose que com a molts els pasarà, no teniem altre trage i voliem tindre l'oficial ben netet per a poder oferir-li a la nostra patrona els nostres balls "tant popular entre la nostra població" el dia de l'ofrena, ara si que vos dic que des que em vaig comprar el trage nou, el vellet el gaste unicament per a la visita de cortesia.

Anònim ha dit...

BUENO YO TAMBE ESTIC D´ACORD PUES EL TRAJE DEL FALLERS ES MOLT MES COMODO, I A MES JA NO VAN VESTITS EN EL TRAJE NEGRE, QUE SEMBLABA PROU MES INCOMO QUE ELS QUE DUEN ARA
A LES HORES, DONA IGUAL QUE VATJEN VESTITS EN EL PANTALO LLARG DE RALLES, COM EN EL CURT DE SARAGUELLS.
PER LO TANT COM TAMBE MOLS MEMBRES MAJORS DE LA FALLA DIUEN ( en tota la rao ) QUE EN LA COMISIO INFANTIL SI NO VAN VESTIS NO PODEN ANAR DESFILAN AL MITG EN EL PASACARRER, ELS MAJORS TENIM "LA OBLIGASSIO" DE DONAR EJEMPLE I EN LA MAJORIA DE LES OBLIGASIONS QUE DONEN MAI LES PORTEM ELS MAJORS A LA FI.
PER LO TANT DONANT LA MEUA HUMILDE OPINIO DEURIEN ANAR VESTITS DE FALLERS SENSE BLUSO.

Anònim ha dit...

MORALES EN SEMBLA MOLT BE EL QUE TU FAS, PERO TAMBE EL TINC QUE AFEGIR,ES QUE TRANQUILAMENT PODEU TINDRE DOS CAMISES, QUE NO TENEN EL METEIX PREU QUE UN COS DE FALLERA, I DE ESTA MANERA TINDRE "QUITA I PON", A MES CONTINUE DIGENT QUE EU TENIU MES FACIL, MES COMODO I PROU MES FACIL NETEJAR QUE EL DE LES FALLERES.

rocio ha dit...

Jo estic d'acord amb la Roja, mes que la part estetica de la comision, que fa mes bonico que els xics visquen de fallers, es la part del privilegi.
Prvilegiats perque sols el xics poden eixir amb blusò aquest acte, i no es deixa anar a una fallera o a un infantil.
Esta clar que cada any ixen menys, i tambè que ells son el que porten les motxilletes amb les botelles de beguda per compartir amb nosaltres, però es compatible... que no son cabasos de collir, jajajaja.
Les falleres anem amb tots el complemets, que despres tambe ens posem en la resta de actes i intentem anar en cuidao, pot pasar algun accident o perdre algo, però "ajo y agua"

Anònim ha dit...

BUENO NO EN SEMBLARIA MAL QUE EL FALLER QUE DUGA LA BEGUDA O EL MENJAR, O LES COCHINAETES PORTEN BLUSO NO MES PER A DIFERENSIARLOS, PERO LA RESTA A CUMPLIR COM ELS PRIMERS,JAJAJAJA, EN PENSABA QUE AQUEST TEMA TINDRIA ALGO MES, VA ANIMEUSE....

Anònim ha dit...

ara que fiqueu els articles de CERVANTES???

Anònim ha dit...

ANONIM EN PERMIS DE TOTS ELS DEMES QUE ENTREN EN EL BLOG VAIG ANOMENARTE "FONICULO" QUE EN REALITAT ES LO UNIC ,CREC YO, QUE ERES PER A MOLTA GENT.
EN DONES LLASTIMA PUES SI EN REALITAT ERES AIXINA QUE POCS AMICS QUE TINDRAS ,I EN EL FONDO LO QUE DEMOSTRES ES QUE NO TENS NINGUNA PERSONALITAT A MES DE LA COBARDIA QUE TOTS CONEGEM.
COM TAN DIT MOLTES VEGADES ASI FIQUEN EL QUE VOLEM, COM VOLEM I TENIM EL HONOR DE FICAR EL NOM SENSE POR DE RES NI REPRESALIES PUES TENIM EDUCASIO I RESPECTE.
I AQUEST TEMA NO SOLS POT ESTAR EN LA FALLA CERVANTES, SINO EN LA DE SALES, MATERAL, O ALTRA CUALSEVOL. ES UN TEMA DE FALLES I TAMBE EL PICA, QUE LLASTIMA DE PERSONA DE VERES

morales ha dit...

A fer comentaris com a un anomin a la teua falla, aleeeeee, a marxar celos!!!

Eva ha dit...

La veritat es que a mi no em pareix gens be aquesta" discriminacio" en quant a vestimenta aquest dia, i mes,quant jo per exemple enguany no m´he pogut vestir de fallera perque no tenia traje, i no vaig poder gaudir d´aquest pasacarrer amb blusó com si que hi havien xics que ho feren, aleshores per aquesta part si que vec prou desigualtat entre homens i dones.Si una dona no " queda be" que vaja amb blusa d´igual manera " no queda be" que vaja un home. tots hem de tindre els mateixos drets i les mateixes obligacions.I si no es aixi encara estem a temps de equipararo, no cregueu?
En quant al tema de l´anònim no ofen el que vol sino el que pot, aixi que jo pense que la millor bofetà es la indiferencia,perque el que busca esta persona es que li digam i ens enfadem. Aixi que a partir d´ara jo pense que deuríem fer cas omis als seus comentaris, i segur que s´aburrix de fer-los.

Anònim ha dit...

Bon dia acabe de llegir l'article i em pareix molt interesant, per què planteja molts aspectes interesants que tal vegada, done per a altres articles (si és que ens interesa aprofundir en el tema i no sols estracta de voler que anem tots vestits d'una determinada manera).

Estaria molt bé poder aclarir que és el traje de fallera o faller (està clar que en molts casos no és l'indumentaria que és vestien els nostres avant passats sobre tot el de les dones).

Que la brusa la gastem també quan no fem passacarrers i estem al casal etc. no vol dir que no siga una peça que portaven a mijant segle XIX els valencians està clar que no llueix tant com el jupeti florejat... es menys faller?

(llastima no puc segir tinc feina, però vos ho envie per anar fent boca)

Anònim ha dit...

Hola. Benvingut de nou Romeu, t'has fet de pregar esta volta ¿eh?. Deixe clar ja des d'este moment que no tinc idea d'indumentària fallera i que jo porte el que es portava quan em vaig fer el trage i crec que a moltes xiques els passa com a mi. També els vestits regionals van modificant-se amb les modes. Però, respecte al brusó en concret, crec que no hi ha peça més valenciana que ell però l'identifique amb la roba de treballar, d'anar al camp, amb la vida rural i no amb la roba que m'imagine que es posarien els fallers per anar de festa, per a relacionar-se amb els amics, per anar a ballar, que és el que fem en falles. A mi m'encanta el brusó però crec que el seu lloc no és el d'un passacarrer faller, siga el que siga ¿eh? que jo ací també incloc el dia de repartida de llibrets que molts (xics i xiques) van amb el brusó. M'acomiade de moment però intuïsc que tornaré d'ací poc. ¡Que guai!

Eva ha dit...

Bon dia a tots!! El meu punt de vista va un poc en la linea de Dulia, esta clar que en la indumentaria valenciana tradicional,la brusa juga un paper molt important, pero la questió es per a que es ficava u la brusa??? Com be diu Dulia, per a treballar, per anar al camp, acompanyada de les típiques sabates d´espart...no??
per tant pense que el quit de la questió está asi, el brusó no es menys faller que el jupeti de flors pero si menys apropiat per a segons quins actes ( com es per exemple, cualsevol pasacarrer faller).

Mayte ha dit...

Bueno , bueno ,crec que ja no queda res mes que dir,no????
Esta visit que el tememta a donat per a parlar i com o ,jo pense igual que Rocio i La Eva , no per que son amigues meues si no per no tornar a repetir els que ellles han dit i respecte al anonim , tu Eva ja ho has dit ,pero jo als desfaenats ,NI AIGUA.

Anònim ha dit...

BUENO BUENO COM ELLES VOLEN EIXIR DE GUAPETES ELS DE MES TENEN QUE EIXIR IGUAL. NO HABER NAIXCUT DONA A JO,DER,SE.....

Anònim ha dit...

Aso es molt fort este anonim li falta un regonet!!
En fi a palabras necias...
Molt bo el article Rojuel eres una artista, estic d'acord en tot el que has dit, la veritat es que per lo menos podrien no ixir en deportives...que he vist a mes de un eh!

Anònim ha dit...

ARA RESULTARA QUE ANAR EN DEPORTIVES ES UN CRIMEN O PER LO MENOS OFEN A LA VISTA A ALGUNES PERSONES PUES NO SERA LA PRIMERA VOLTA QUE MES DE UNA TIA BAIG DE EL CANCAN NO SEA FICAT SABATES PER ANAR COMODA I DESCANSAR EL PEU DE TANTA TRALLA DE PASACALLE, XD.VAJA FALLA QUE ALFINAL NI HABRA QUE ANAR EN EL TRAJE NOU I SENSE LLEVARLI LES ETIQUETES PER A QUE SAPIGEN QUE ES NOU I DE MARCA A SER POSIBLE DE LA BONA.

Anònim ha dit...

ieeee perque no ten vas a fer la maaaaaa fill de p..... estem de tu fins al.... no tornes a entrar per favorooooor

Anònim ha dit...

NOSE VIOLENTEU DE EIXA MANERA PERFAVOR QUE JO NO CREEC QUE LI HE FALTAT AL RESPECTE A NINGU QUE ESTA FALLA ES DE GENT HUMILDE I TREBALLADORA I NI HA GENT QUE VA EN DEPORTIVES QUE ESTIGEN NETES I ASEADES I PENSA QUE VA HASTA MUDAT.PER A GENT QUE VUIGA MES GLAMUR NI HAN ALTRES FALLES DE GENT MES RICA...

Anònim ha dit...

YO LO QUE CREC ES QUE ESTE ANONIM FICA ANOMIN NO MES PER QUE NO SAP FICAR EL SEU NOM, BUENO PUES TEU DIC:
1.- PICAR EN Nom/URL
2.- EN EL RECUADRE FICAR EL TEU NOM
3.- PICAR EN "PUBLIQUEU EL VOSTRE COMENTARI
COM SOM UNA FALLA PROU DEMOCRATICA I EN MOTA EDUCASIO, JA QUE TE AS CONVIDAT A ENTRA ASI I DONARMOS LA TEUA OPINIO, SIGUES UNA PERSONA COM CAL I FICAMOS TAMBE EL TEU NOM, PUES DE AQUESTA MANERA SI NIA ALGU QUE ENTRA TAMBE COM ANONIM OFENENT I NO ERES TU, FORA QUE EL CONTESTEN DE LES MANERES QUE EU FEN DE VEGADES. ALE ARA JA TENS LES PASERES A SEGUIR...

Anònim ha dit...

bona vesprrada, senyor FOLINCULO,simplemement per els teus comentaris fora de lloc la matxoria de voltes si que faltes el respete a la gent sobre tot sempre i cuan no dius el teu nom.AY!! m'anganyat eh! tu anonim de merda.

Anònim ha dit...

Si es que no esteu conforme mai en res...SI NO VOS PAREIX BE,POSEUVOS UN BRUSÓ I PANTALONS I EIXIU AMB TOTS EL FALLERS TAMBÉ....CUANT NO,LA RINYA DE LA XARANGA QUE SI NO SE SENT I Q SI LES FALLERES ESTAN DISCRIMINADES,ARA JA TENIU XARANGA,ARA QUE SI PORTEM BRUSÓ ...YEEEEE....COM JA HAN DIT PER AHI...A JODERSE,SI NO ESPEREU A QUE VOS EIXCA UN PIU ENTRE LES CAMES PER ATENDRE MENY DISCRIMINACIÓ...SERÁ POSIBLE....

Anònim ha dit...

MANOLO, MANOLO, SI QUE ESTAS FORT, COM LES TEUES PARAULES, NIA QUE PARLAR DE ALGO, I QUE MENG QUE PARLAR DE LA PROPIA FALLA, EL CONVIDE A QUE EN UN PASACARRER TU EL FIQUES LO QUE DUGEM LES DONES I ENTONSES SERÁ CUANT PODRAS DONAR UN ALTRA OPINIO MENOS DESPECTIVA QUE LA QUE ACABES DE DONAR, SI ES QUE ERES UNA MIQUETA MACHISTA A LES DONES NO MOS FA FALTA EL PIU PER A RES, ABSOLUTAMENT PER A RES.
PUES EL QUE FA UNA DONA ES IMPOSIBLE QUE EU FASU UN HOME. IMPOSIBLE, NO MES TENS QUE PENSAR QUE A TU TA DUT A ESTE MON UNA DONA

rocio ha dit...

Que xulet l'anonim Manolo, i que pena de persona...

Eva ha dit...

No se qui serà manolo, perque el manolo de la falla xuquer que jo conec no pense que siga capaç de fer un comentari tan vulgar com el que ha fet este tal manolo, que jo crec que es molt amic de l´anònim o es l´anònim mateixa que ara juga amb el pseudònim de manolo.... perque es igual de irrespetuos.
Be pues manolo t´informe que al segle XXI no fa falta tindre un " piu" entre les cames per a tindre els mateixos drets que un home, ah!!! i desperta que ja no estem a l´etapa dels cavernícoles....Lo que heu de fer tu i gent com tu, es ser més dialogants i mes comprensius, perque amb este actitud no crec que arribes molt llunt i mes en aquesta falla.

rocio ha dit...

Eva aquesta persona es dels que va a la reunio i no obri la boca, i al blog ja veus¡¡¡

Anònim ha dit...

Aques "tiparraco" anomenat anònim (crec que es el mateix que ara diu que es diu Manolo) està aconseguint el que vol, desviar el tema del blog en els seus comentaris. Anava a dir que es com un xiquet, pero ofendria al col.lectiu infaltil que tenen més trellat que ell.

Per supost, Manolo el de la Falla no es. El nostre Manolo es una bellísima persona i es molt respectuós.
Com diu Rocio "que pena de persona".

Per a mi el millor es IGNORAR-LO com si no existira, no contestar-li ni entrar en el seu joc.

Anònim ha dit...

Completament d'acord amb Carmen. Cada vegada que li contesteu esteu anant per on ell vol que aneu. Si tots passàrem d'ell prompte s'avorriria de parlar amb ell mateixa.

Anònim ha dit...

Jo tambe crec que lo millor seria fer lo que diu Carmen, perque esta persona, si es pot dir persona, que hara es fa pasar per un tal Manolo lo que busca es el morbo de que tots parlem de ell,aixi que a ignorar-lo.

Anònim ha dit...

Doncs jo pense que este Manolo o anonim..com i qui siga,te raó...

A vegades donant la vostra opinió hi ha gent que no está conforme.

Es cert que hi han maneres i maneres per a dir les coses,pero jo pense que en part te raó.

Jo no me fique amb les dones si elles porten en compter dels monyos fallers eixa maya que pareix el saquet de les creilles,pero hi há gent que ho portá.

com també li done la raó en que sempre,tots els anys hi há la rinya dels carrets dels xiquets....que si sempre molesten,que si tens q anar cap allá i que si jo vaig de fallera i tu no....

I es que tot açò es resumeix a que SEMPRE SON LES MATEIXES QUE RENEGUEN.

Lo dit,hi han maneres per a dir les coses,pero no oblideu que açò es un blog,que no es una web privada de ningú,cualsevol es lliure de dir lo que vol,encara que alguns o algunes no els agrade sentir lo que els demés pensen o no volen escoltaro.

Esther ha dit...

Perdona Víctor però el problema no està én dir el que cadascú pensa, ni molt menys, sinó que hi han maneres i maneres de dir les coses. És a dir, que per a dir la teua opinió no fa falta ser tan vulgar, i el que és més important, tampoc fa falta ser tan irrespetuós, no creus???

Esther ha dit...

Ah!! i se m´oblidava, clar que sempre som les dones les que ens queixem, ja que en aquesta falla a l´hora de pagar paguem tots el mateix, però a l´hora de disfrutar, en alguns aspectes, no ho fem tots igual, enacara que les coses van arreglant-se a poc a poc

Eva ha dit...

Avore Victor, asi estem oberts a totes les opinions, ademes d´això es tracta d´opinar e intercanviar opinions, i totes les opinions son respectables, pero si " espereu a que vos ixa un piu entre les cames" " a joderse" " no haver nascut dona" i frases d´este tipo son donar una opinio u opinar que baixe deu i ho vega.....
Esta persona, lo que fa es insultar, ofendre i faltar el respete, ademes ho fa amb tota la mala intenció per a provocar. Aixi que per a mí quant algu per a donar una " opinio" utilitza este tipo de frases, dixa de ser una opinio per a pasar a ser una falta de respete, en este cas a totes les dones.I com be tu dius el blog esta per a que cadascu done la seua opinió no per a ofendre a ningu.

Anònim ha dit...

BUENO ESTE ARTICLE SEN ANAT DE MARE, I EN EL FONS EM PARLAT CUASI TOTS DEL NOSTRE AMIC "ANONIM MANOLO".
I EN RESPOSTA AL NOSTRE COMPANY VICTOR, TU MATEIXA EU DIUS, PODEM OPINAR EL QUE VULLGAM, I SI TE DONES CONTER, EN MOLS ARTICLES NIAN DIFERENCIES, OPINIONS AFEGIDES, ETC, PERO TOT DINS DE UN RESPETE ALS DEMES, I TOTA OPINIO ES BONA, E INCLUS ADMISIBLE, PERO SENSE OFENDRE NI A UN SEXE NI AL ALTRE.
PUES COM SAPS EN LA CONSTITUSIO ESPANYOLA TOTS SOM IGUALS.
BUENO EL DONE LA VENVINGUDA I ESPERE QUE ESTA NO SIGA LA ULTIMA VEGA QUE EL VETGEM PER ASI.

Anònim ha dit...

Holita a todos! (salutacio tipo Flanders). Jo creec que deuriem d´anar sense brusó el día de la visita de cortesía, es a dir, amb jupetí i vestit de faller, o com es diga. Es de veres que a mi se me pot acusar d´haber anat alguna vegada en brusó, pero creec que si ens fiquem d´acord tots podriem fer cas omis al brusó en la visita de cortesía, per que al cap i a la fi, les propies falles, nosaltres, no son meins que qualsevol imatge, personatge o persona a la que en el seu homenatge anem tots ben vestits i no ens fiquem el bruso, i no olvidem que la visita de cortesía es una visita a totes les falles. Perque en la realitat, quand anem a fer una visita a algún familiar, amic o qui siga i venim del camp, ens cambiém i aseem un poc per a la visita, i per la mateixa regla de tres deuriem de fer igual a la visita de cortesía. I no entrem en altres temes masclistes ni feministes que els dos son iguals de roins. Xe ostia, que no pasa res si anem en jupetí i camisa velleta, esque avui no trobe les paraules....
la musa de l´inspiració ma deixat.
Ah ja estic açi. Be i a nosaltres que? podrá pensar algú, no? pos res que tenía ganes de diro, be au.

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics Els bloggers de la Falla Xuquer, no es fa responsable dels comentaris que puguen fer els usuaris en els articles. Es reserva el dret d'eliminar els mateixos en el cas d'atemptar contra la integritat ètica o moral de persones i/o estaments. Tots els logos i marques són propietat dels seus respectius propietaris. Els comentaris i/o noticies són propietat de qui els posteja.