dilluns, 5 de juliol del 2010

NARRATIVA ACTUAL

Cròniques d'un soldat és l'estremidor relat d'un supervivent de la Guerra Civil Espanyola, en Salvador Beltran Marcó, incorporat per lleva a les files del bàndol republicà el juliol de 1937.

Home senzill i treballador, amant de la seva família per damunt de qualsevol altra cosa, és obligat a marxar ("Aquella guerra no era cosa meva; m'havia estat imposada, però no era meva", diu ell), per a veure's immers en el despropòsit bèl·lic que el va mantenir allunyat dels seus durant més de dos anys. Serà testimoni directe de la ineficàcia, el descontrol i la desorganització de l'exèrcit republicà.

El març de 1938 viurà la retirada d'Aragó, en la qual coneixerà penúries extremes, i la por de ser empaitat incessantment pels nacionals.
La fugida: cap a França.
Havent aconseguit traspassar la frontera amb els seus companys, serà internat en els camps de Prats de Molló, primer, i Septfonds, després. L'internament en aquests camps el farà viure experiències horribles: la fam, el fred, la malaltia, la mort dels companys..., la sensació que la vida no val res.

Cròniques d'un soldat neix a partir de la narració oral que el propi protagonista va fer davant d'una enregistradora de cassette, a instàncies d'un dels seus néts. Posteriorment, tot el material enregistrat va ser transcrit en paper i ordenat per Salvador Beltran fill (que, per cert, va néixer durant la guerra pocs mesos després que el seu pare marxés), el qual ha afegit uns comentaris personals a cadascuna de les parts en què s'estructura el que ha acabat sent aquest llibre; "uns comentaris que tenen l'interès d'estar fets per un fill sobre les vivències del seu pare, setanta anys després que tot allò passés".

*enviem al blog

3 comentaris:

MADUIXANA ha dit...

MARE MEUA CUANT PATIREM EIXOS HOMENS I LES SEUES FAMILIES, HUI PER MOLTA CRISIS EM VIXCUT TOTS COM A RICS, I AIXO SI QUE VA FER APRECIAR CUALSEVOL COSA MENUDA QUE TINGUEREN.

Martí ha dit...

Podrieu aclarir si la persona es de Sueca i si esta a la venda el llibre a les imprentes de Sueca per favor, m' ha paregut molt interesant eixa desgarradora narració d' una persona humilde i pacifica separada de la seua familia i arrastrada per la inhumana guerra

Anònim ha dit...

Hola a tots. Em sembla molt lloable que en el bloc d'una falla publiqueu aquest tipus de posts. Francament, sempre he pensat que éreu una falla distinta, però ara ho he constatat.
Una abraçada a tots i a totes.

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics Els bloggers de la Falla Xuquer, no es fa responsable dels comentaris que puguen fer els usuaris en els articles. Es reserva el dret d'eliminar els mateixos en el cas d'atemptar contra la integritat ètica o moral de persones i/o estaments. Tots els logos i marques són propietat dels seus respectius propietaris. Els comentaris i/o noticies són propietat de qui els posteja.