divendres, 20 de juliol del 2012

LA POLÈMICA ESTÀ SERVIDA. CANVI DE DATA DE LES FESTES JOSEFINES, SI O NO????

 La polèmica sobre el canvi a dilluns de la festivitat de San Josep i del 9 d'Octubre ha revolucionat al món faller des que dilluns passat el president de la Generalitat, Alberto Fabra, anunciés la proposta. L'alcaldessa de València, Rita Barberá, va reconèixer ahir que a partir d'ara s'obre un intens debat en el qual els protagonistes deuran ser, per descomptat, els membres del col·lectiu faller. 

«S'ha de tenir en compte el gran arrelament popular de la festivitat», va comentar abans de demanar que es considerin no només els aspectes i impactes econòmics de la mesura, sinó també «el sentimental, el cultural i el tradicional de les festes».

Va recordar que va ser el propi president del Govern el que va impulsar que es canviessin a dilluns els festius, però sempre exceptuant aquelles festes de gran tradició. «No crec que hi hagi a València una altra festa de major arrelament i ni tan sols a una altra ciutat». El fet que sigui el poble el que pagui la major part del cost de les falles va ser un altre dels seus arguments. Per a Barberá haurien de ser els fallers els que decidissin el futur de la mesura. 

En la mateixa línia s'expressava el president de la Junta Central Fallera (JCF) i regidor de Festes, Francisco Lledó, qui va recordar que hauran de ser les Comissions Falleres les que concretin el calendari i va assenyalar que fins a setembre -quan s'aprovarà el decret- es pot seguir negociant amb el Consell.

Les falles petites, per la seva banda, van criticar que Fabra no hagi tingut en compte el valor de les tradicions dels valencians i hagi considerat aspectes «només econòmics» en la seva decisió. Ni tan sols la possible major afluència de visitants els fa canviar d'opinió a l'hora de pensar en una futura «cremà» de les falles en un dia diferent al 19 de març.

No opinen el mateix les falles de secció especial ni la Federació d'Hostalers de la Comunitat. La major afluència de visitants, turistes i una major quantitat de fallers a la ciutat són les principals defenses de tots dos col·lectius en favor d'un canvi que porten reivindicant des de fa anys. Encara que ni tan sols els hostalers estan convençuts que la mesura vagi a millorar de forma considerable la situació econòmica en general, ni del sector en particular. Per això, el president de la patronal valenciana, José Vicente González, va demanar ahir a la CEOE que el trasllat de les festivitats a dilluns s'estengui a altres comunitats autònomes perquè sigui més efectiu. 

Per la seva banda, la consellera d'Educació, María José Catalá va defensar també el canvi de data en assegurar que només amb el trasllat de tots els festius a dilluns podran mantenir-se més de 33.000 llocs de treball. El conseller d'Economia, Màxim Buch, també es va mostrar a favor de la mesura i va xifrar la minimització de l'impacte dels «ponts» en els comptes de les empreses en 786 milions d'euros.

Dins del món faller també van aparèixer defensors d'aquesta proposta. El canvi en el calendari d'altres festivitats a la Comunitat com el dia dels Desemparats o el Corpus, és la clau que, segons els presidents de les falles d'especial, permet canviar la data «sense que suposi un gran problema en les tradicions dels fallers» com va assegurar el president de la falla de Convent Jerusalem, Jesús Barrachina. La possibilitat d'ampliar el cens faller en coincidir els dies centrals de les festes en cap de setmana i l'evitar molèsties als veïns que treballen en Falles van ser els arguments a favor de Juan Armiñana.



NOTÍCIA TRETA DE LA "RAZÓN.ES"  I TRADUÏDA AL VALENCIÀ

7 comentaris:

Esther ha dit...

BO XUQUERETS COM JA SABEU TOTS ENS VOLEN CANVIAR LES DATES DE LES NOSTRES FALLES, I PER SUPOST QUE JO ESTIC TOTALMENT EN CONTRA.
UN DELS ARGUMENTS QUE UTILITZEN ÉS QUE HI HAURÀ MÉS TURISME I EL CENS FALLER AUMENTARÀ.
PER PRIMERA QUE ENCARA QUE LES FALLES CAIGUEN ENTRE SETMANA, A VALÈNCIA JO NO VEIG CAP BAR QUE ESTIGA BUIT, A LES MASCLETADES QUE TIREN ENTRE SETMANA HO TENEN SEMPRE PLE....QUE MÉS VOLEN???? ALESHORES QUE HAURAN DE FER TIRAR SOLS MASCLETADES EL CAP DE SETMANA, PERQUÈ COM ENTRE SETMANA SEGONS ELLS NO HI HA TANTA AFLUÈNCIA DE GENT........

NO ES QUEIXA UN POC SENSE MOTIU AQUEST GREMI??? I L'ALTRE ARGUMENT DE QUE EL CENS FALLER AUGMENTARÀ....NO CREC JO QUE LA GENT QUE S'HA BORRAT DE FALLERA HO HAJA FET PERQUÈ ENGUANY LES FALLES CAIGUEN DIUMENGE, DILLUNS I DIMATS, MÉS BÉ NO SERÀ PERQUÈ NO TENEN UN DURO PER A PODER PAGAR-SE LA QUOTA????

PER ALTRA BANDA, SERIA LEGAL QUE JA EN L'EXERCICI COMENÇAT ES CANVIEN LES DATES DE LA FESTA????PERQUÈ QUAN JO VAIG DECIDIR CONTINUAR COM A FALLERA LES DATES DE FALLES EREN 17,18 I 19 DE MARÇ, TAL VOLTA SI HAVERA SABUT AQUEST CANVI QUE ENS VOLEN IMPOSAR NO HAVERA CONTINUAT. I SI SOM NOSALTRES, ELS FALLERS ELS QUE ENS PAGUEM LA FESTA, PERQUÈ HA DE VINDRE UN DE FORA A MAREJAR LA PERDIU. QUE LA NOSTRA OPINIÓ NO COMPTA PER A RES???? PERQUÈ SI ELS FALLERS NO FEM FALLA I NO IXIM AL CARRER S'HAN ACABAT LES FALLES I PER SUPOSAT EL TURISME JA SIGA DIMECRES SAN JOSEP COM DILLUNS, NO???

A MÉS ELS QUE NO SÓN FALLERS NO ENTENEN EL QUE SUPOSA AQUEST CANVI, ALMENYS PER A MI.

EL MEU XIQUET VA NÀIXER UN 19 DE MARÇ, UN DIA DE SANT JOSEP, UN DIA MOLT ESPECIAL PER A AQUELLS QUE SENTIM LES FALLES MOLT A DINS NOSTRE I VULL QUE AIXÒ CONTINUE SENT AIXÍ, VULL QUE LE MEU XIQUET CONTINUE COMPLIT ANYS EL DIA MÉS BONIC DE LES FALLES.

BO ESTIC MOLT INDIGNADA AMB TOT AÇÒ, MASSA NOTÍCIES DESAGRADABLES EN TAN POC DE TEMPS............

Esther ha dit...

PER CERT DEL DIA 9 D'OCTUBRE PENSE EL MATEIX, PERÒ COM QUE ÉS EL BLOG DE LA FALLA M'HE CENTRAT SOLS EN EL TEMA DE FALLES........
UNA ALTRA COSA, PERQUÈ NO CANVIEN A DILLUNS EL DIA DEL TREBALLADOR, O EL DIA DE TOT SANTS QUE ENS AFECTA A TOTA ESPANYA PER IGUAL.......O D'ALTRES FESTIUS QUE PENSE QUE NO COMPORTEN TAN DE VALOR CULTURAL I SENTIMENTAL???

rocio ha dit...

m'unix al teu comentari Esther, no tindriem que consentir-ho, la festa cau com cau, uns anys em ve millor a mi i altres a tu.
Hi hauran coses que arreglar...pues no, a clavar-se amb les falles.

dúlia ha dit...

A mi personalment em ve millor que siga dilluns com enguany perquè no treballe ni diumenge ni dilluns però aixina i tot no m'agrada que es canvie la festa sinó que preferisc que cada any caiga d'una manera. He llegit que volen posar festa local el 19 per a preservar la cremà però pense que és un sense sentit que la passen a dilluns i després la posen de nou el 19 llevant-la d'una festivitat local. De tota manera, a estes altures del partit ja no ens sorprén res.
I a banda d'açò agraïsc que poseu novetats en el blog. Un beset.

ROUS ha dit...

Jo estic totalment en contra .. sobretot peque sempre fan les coses tan mal tan mal .. que aquesta es una mes .
Per la meua feina ( cuan treballaba ) , se que aquesta ha segut una de les pretensions del observatori de comerç desde fa molts anys , i sempre s´ha trobat en la negativa de sindicats , ames de casa i fins i tot amb els xicotets empresaris ... aço sols beneficia a grans superficies , en cuant al sentit comercial es refereix . Per altra banda com molt be ha dit Esther , si aquesta medida no es fa comu a la resta d´autonomies .... de que aprofita llevar un pont en valencia si a la resta el disfruten ??? . Pot ser tinguen raó en que els ponts fagen pedre dines i productivitat a les empreses ( les grans ) ... pero aixo es deu fer en comú i no com sempre en solitari , i per supost respetant sempre la major festa tradicional de cada comunitat , que en el nostre cas es la festa josefina . Voldria haber vist jo si en lloc de caure San Jose dimarts com enguany .. haguera segut la " inmaculada " o la constitució ..( PONTS INUTILS ) desde fa molts anys .... de tota manera es pot solucionar declarant festa local Sant Josep perque d´eixa manera tornarem a cremar en San Josep i a mes tindrem un pont espectacular tant per a fallers com a la resta de valencians .... ja que les festes locals les decideix el ajuntament de cada població any per any ... i en aquest sentit es el que pense s´han de moure les respectives juntes locals . Ja se sap feta la llei . feta la trampa .

Blai ha dit...

olaaa..yo pense igual que vosatros,vuic que siga festa cuant toque.a mi tota la vida man enseñat que el dia 19 de marc es san josep.pero no pasa res valencia que creme cuant vuiga,que mosatros cremarem el 19 si no pasa res,perque la juanta local de sueca es independent a valencia.no li diuen cuant te que fer els actes.

Nelo ha dit...

I la nit de cap d'any? No la poden passar al 35 de desembre, que sempre cau dilluns?
Però quina parida de mesures! Ja no celebrem res ningun dia en particular. La data ha perdut el valor simbòlic, l'objectiu és neutralitzar el dilluns (poc productiu).
Poc productiu? Però si les grans superfícies volen obrir més diumenges a l'any! Què ha passat amb els dies de la setmana? Anem a vore:
* El 9 d'Octubre celebrem l'entrada del rei Jaume I a València. És la data de naixement del poble valencià (lleis (furs), religió i llengua). Qui passaria la celebració del seu aniversari a dilluns?
O a dissabte per tal que la celebració es poguera allargar sense por a l'endemà.
* El 19 de març: Sant Josep. Sí, ja sabem que temps arrere cremaven la nit del 18 i la passaren al 19 (però caiga com caiga).
El dilluns més pròxim al 19 no és cap dia concret, no hi ha data (també és cert que passa igual amb "el Cristo" el mes de setembre, no hi ha data fixa).
* La resta de dies que podien tocar: De què van? Si passen una festa a dilluns serà dimarts el poc productiu. Eixa setmana segur.
Si volen eliminar un pont com el de desembre de 2011 que només siguen festa els dies de festa. Sí, ja sé que en compte de pont s'hauria de dir "zamburguesa" (humor amarillo).

myspace layouts, myspace codes, glitter graphics Els bloggers de la Falla Xuquer, no es fa responsable dels comentaris que puguen fer els usuaris en els articles. Es reserva el dret d'eliminar els mateixos en el cas d'atemptar contra la integritat ètica o moral de persones i/o estaments. Tots els logos i marques són propietat dels seus respectius propietaris. Els comentaris i/o noticies són propietat de qui els posteja.